verzekeringen voor particulieren

Burgerlijke Aansprakelijkheid auto

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid – ook BA genoemd – is verplicht voor iedereen die zich op de openbare weg begeeft met een gemotoriseerd voertuig (auto, motor, mobilhome enz.). Dankzij deze verzekering zijn de verwondingen van uw passagiers gedekt, net als de schade die u veroorzaakt aan andere weggebruikers. Opgelet: de BA vergoedt niet de verwondingen van de bestuurder. 

Wat is gedekt in de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid?

De wet verplicht u om uw burgerlijke aansprakelijkheid inzake motorrijtuigen te verzekeren. Bijgevolg is het basisprincipe bij elke maatschappij hetzelfde: uw aansprakelijkheid is verzekerd voor schade veroorzaakt aan een derde. De befaamde groene kaart geldt als verzekeringsbewijs en moet u steeds - verplicht! - bij hebben.

Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden echter ook gratis of voor een voordelige prijs andere dekkingen aan:
• Bijstand bij een ongeval
• Een verzekering voor de bestuurder
• Dekking in het buitenland
• Voordelen voor goede bestuurders (bonus-malus -2 voor het leven, ongeval van meer dan 5 jaar geleden wordt niet in aanmerking genomen, enz.)

Nog niet zo lang geleden maakte men gebruik van het algemeen geldende bonus/malus-systeem om je premie te bepalen. Nu kan elke verzekeraar zijn eigen kortingssysteem uitwerken. De opbouw van schadevrije jaren speelt hierin meestal nog een rol. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting op de premie. Het is dus belangrijk een maatschappij te kiezen met een goed kortingssysteem.

Naast de basisdekking bestaan er ook aanvullende verzekeringen (bv. Bijstand/Pechverhelping en Rechtsbijstand). Het is belangrijk dat deze mogelijkheden goed bekeken worden vooraleer u een verzekering afsluit.